Слушајте WERADIO и на:

Google Podcasts
TuneIn Podcasts
Stitcher
Radio Public Podcasts
Castbox Podcasts
iHeartRadio Podcasts

ТРАНСКРИПТ

Оваа епизода од радио подкастот “Жените зборуваат “ на нашето единствено www.weradio.mk, гостин ni е Лина Цалампаси, претседателка на Здружениеот на бизнис жени на Грција СЕГЕ –  ΣΕΓΕ / SEGE – Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος

WWW.WERADIO.MK – EPISODES WITH APOSTOLINA LINA TSALTAMPASI –PRESIDENT OF THE GREEK ASSOCIATION OF BUSINESS WOMEN SEGE

Ви ја претставуваме Апостолина Лина Цалампаси, претседателка на Грчаката Асоцијација за бизнис жени (СЕГЕ ). Таа е претседател на Балканската коалиција за бизнис жени од 2014-та година а во април 2021 година била избрана за Генерален Секретар на WEP – Woman Entrepreneurship Platform,-Европската мрежа за женско претприемништво.

WERADIO – In this episode I present you Apostolina Lina Тsaltampasi, the   president of the Greek Association of Business Women (SEGE). She has been President of the Balkan Coalition of Business Women since 2014 and since April in this current 2021 she has been selected as  Secretary General of the WEP – Woman Entrepreneurship Platform-European Platform for Women Entrepreneurship.

Hello and welcome to the radio podcast of the National Platform for Women Entrepreneurship, www.weradio.mk

Здраво и добредојдовте во нашиот радио подкаст!

WERADIO– Апостолина, Вие сте родени, живеете и скоро целото образование го добивте во Солун. Би сакале ли да ни кажете повеќе за тоа за да слушнат нашите слушателки?

Apostolina, you are born, live and completed your education in Thessaloniki, could please you tell more about that, and our listeners to hear something more?

LINA – Јас сум од соседството од Солун, на 18 години почнав со школување на Аристотелис Факултетот во Солун, но добив стипендија за да продолжам во Шведска со образованието. Јас сепак откако завршив со школување решив да се вратам во Солун, тука да живеам, да работам, затоа што тоа е мојот град и мојот живот, јас сум една типична Балканска жена.

WERADIO-In the description of the activites, which you represent your proffesion, you say about yourself that you are: consultant, business angel, motivator and supporter of innovators. Is true, and please tell us much more about it?

-Во описот на вашите работни обврски стои дека вие сте: косултант, бизнис ангел, мотиватор, подржувач и иноватор. Дали сето тоа е вистина и да ни кажете нешто повеќе за тоа?

LINA– Овдека во Скопје ме сретнавте како претседател на Здружението на бизнис жени на Грција, но пред да станам претседател, јас почнав со мој бизнис и јас работам широк опсег на активности, консултантски услуги, експорт- импорт дејности, подршка, изградување на бизнис планови, истражување на стандарди на работа и сите потребни работи во бизнис консалтинг секторот.

Но,  јас почнав да работам од пред неколку години и европски проекти, кои мене ми овозможија да почнам да менаџирам и на пишироко поле. Првиот Европски проект беше за иновациите во светот, потоа почнав да се проширувам на  бизнис ангели, почнав да соработувам, да ги подржувам и да ги разбирам стартапите. Ние во тардиционалната економија не можевме многу да се развиваме, но стартапите се нова економија, и јас сакам да бидам дел од таа нова економија  од финансискиот аспект и  дел од сето она, што носи нови и позитивни резултати. Мене тоа ме одржува млада, имам 45-46 години, но искуствата во овој дел ме прават секогаш  млада и среќна и  да ги разбирам почетоците на традиционалната грчка економија, но и да  ја промовирам новата економија од идеја до реализација .

WERADIO– Ви благодарам за убавиот сеопфатен  одговор сега одиме на третото прашање.

Your personal experiences are gained from working in your company OECON. How would you explain activities of your company?

Вашето сопствено професионално искуство е во  вашата компанија ОЕКОН. Со што се занимавате ?

LINA- Јас ја организирав мојата компанија ОЕКОН  на  20 годишна возраст. Интересно е да кажам, зошто јас ја основав компанијата толку млада? Имав прво фирма за бизнис консалтинг услуги  и тогаш прв пат сретнав неколку жени од бизнис светот на Грчката економија и сфатив дека тоа е она што сакам да станам, топ менаџер со позиција. Компанијата ја почнав на 27/28 години со поголем проект а потоа се повеќе и покомплицирани проекти и искуството доаѓаше со годините. Јас растев од мала консталтинг компанија сместена во мала консалтинг канцеларија во Солун, а сега имам компанија во неколку земји во светот, работам во Европа со Брисел, работам во Кина во Арапски Емирати и среќна сум што порасневме заедно јас и ОЕКОН .

WERADIO– How do you assess the impact of women entrepreneurship in the Greek economy ?

Како го поттикнувате женското претприемништво во Грчката економија?

LINA – Грчката екомомија, исто како Европската, не ги подржуваше  жените претприемачи. Но во последните пет години нештата се менуваат и ние со упорна работа правиме жените  да станат видливи и се поприсутни во бизнис светот. Ние подготвуваме голема Конференција и можам да кажам дека до пред  пет години  бевме малку видливи. Но сега е друга ситуација , и грчката економија не подржува, ние сме поприсутни во развојните планови, во соработката, во напредувањето и значаен дел на грчкиот дел наречен економија. Сепак и пандемијата донесе една нова криза но сето тоа се обидуваме да го надминеме.

WERADIO– Since 2018, you has also been active in promoting the networking process in the EU, but also with third countres. What activities have you implemented?

Од 2018 година сте активни во промоција на вмрежувањата на женското претприемништво во ЕУ и трети земји. Какви се вашите активности?

LINA– Ние работиме напорно во вмрежување затоа што им даваме можности,  морална подршка и заедничка работа, ја подржуваме соработката, развој на вештини, организираме работилници кочинг средби  и нашиот глас е се погласен и послушнат.  Ние работиме и на Европско поле , родовата права за еднаквост, мора да бидат секаде во Европа. Европските институции  мора да сфатат  дека родовата еднаквост е многу важна.

WERADIO– Apostolina, many in the business world would say that you are leader in the development of Balkan and European women, in recent years. How you experience this?

Апостлина, многумина велат дека сте на некој начин лидерка во активностите на Балканот и Европа за женското претприемништво. Ќе ни кажете ли за тоа нешто?

LINA – Оваа титула ме прави почестена. Одам по состаноци и луѓето ми велат дека многу мотивирачки им делувам. Јас ги иснпирирам а тоа ме мотивира да работам на надминување на ограничувањата. Одам наоколу во Европа и Балканот и тоа ме инспирира.

Ви благодариме за убавиот разговор и би ве замолила д аги поздравите слушателките на грчки!

Ви благодарам за убавиот прием во Скопје Ве очекуваме во Солун !

Ви благодариме!

За гостинката

ЛИНА ЦАЛТАМПАСИ

Лина приватно е многу весела личност, која не сака да седи дома сама ако е слободна и излегува да се дружи со пријателите. Тоа ја прави да се чувствува среќна и млада и да ужива во секој миг. Има два сина од 14 и 17 години и сопруг и како скоро секоја Балканска девојка живее до родителите, кои живеат во вратата до неа. Потекнува од средна класа на  семејство, одела во државни училишта и тоа не и е никаков проблем. Семејството, нејзините родители и давале не толку финансиска, но затоа и давале безрезервна морална подршка која и е многу важна. Патувањата исто така ја исполнуваат и ги составуваат делчињата на нејзиниот мозаик -живот.

  • https://www.facebook.com/lina.tsaltampasi

    https://www.facebook.com/segeassociation