Слушајте WERADIO и на:

Google Podcasts
TuneIn Podcasts
Stitcher
Radio Public Podcasts
Castbox Podcasts
iHeartRadio Podcasts

ТРАНСКРИПТ

РАДИО ПОДКАСТ СО ЈАДРАНКА КЛАРИЌ – КИМОВСКА

Добредојдовте во оваа епизода од поткастот за Женско претприемништво!

Јас сум Татјана, новинар, комуниколог и автор,  и сум домаќинка  на Радиото за женско претприемништво на Националната платформа. Тука сум со единствена цел, да Ви ги претставам разговорите со жени претприемачи и сите оние кои го помагаат овој дел на приватното претприемништво.

Ви порачувам да останете со нас и внимателно да ја слушнете денешнава епизода. А во оваа епизода ви ја претставувам Јадранка Клариќ Климовска, дипломиран инжинер биотехнолог по едукација, претприемачка која неодамна ја отвори својата Винотека продавница / бистро Wine Berry.

Добар ден и добре ни дојдовте во подкастот на Женското претприемништво

WERADIO- Велите дека досегашниот работен век ви е врзан со продажба а последниве 13 години интензивно се занимавате со вино- како комерцијален директор во Стоби и на иста позиција уште една година во Сковин Винарија.

– Јас сум дипломиран инжинер биотехнолог по  едукација, иако никогаш не работев по  струка и секогаш сум работела во продажба, таму си ја најдов мојата професионална среќа.

WERADIO- Кога Ви се појави желбата и љубовта кон виното? Како се создаде таа винска хемија кај вас што Ве инспирираше и да отворите свој вински бизнис?

ЈАДРАНКА-  Последниве 13 години интензивно се  занимавам со вино – бев комерцијален  директор 10 год во Стоби Винарија, и на  истата позиција уште една година во  Сковин Винарија од каде го собрав целото искуство.

WERADIO- Ми кажавте дека со можностите да патувате вас меѓународната винска сцена Ве освоила. Каде се имавте можности да одите и како се случи тоа?

ЈАДРАНКА- Желбата и љубовта кон виното се  појави уште кога почнав да работам во  винариите. Бидејќи работев во  продажба на домашен пазар и последните 8 години извоз на нашите  вина во странство , имав навистина  можност да се запознаам со винската  сцена во светски размери.

WERADIO- Имате посетувано многу обуки т.е. сте работеле на своја едукација во однос на запознавање на виното , Каде се се едуциравте?

ЈАДРАНКА- Самото  тоа наведе да почнам да се  едуцирам за вино – завршив Wine and Spirit – Education Trust Level 3 / Сега сум запишана на level 4. Тоа е  реномирана англиска школа за  едукација на кадар само во винската  област. https://www.wsetglobal.com/ . Покрај тоа сум вински судија на  реномираниот вински натпревар Mundus Vini –  Германија https://www.meininger-online.de

WERADIO- Кој беше пресуден момент да се решите да отворите нешто што ќе ги приближи странските вина на домашниот пазар?

ЈАДРАНКА- Самото тоа што долги години бев во  винскиот свет решив да отворам нешто што ќе ги приближи странските вина на  домашниот пазар . Така се роди идејата  за мојата винска продавница/бистро Wine Berry.

WERADIO- Самото тоа што долги години бев во винскиот свет решив да отворам нешто што ќе ги приближи странските вина на домашниот пазар . Така се роди идејата за мојата винска продавница/бистро Wine Berry и каков вид на локал е овој?

ЈАДРАНКА- Локалот е слободно можам да кажам  единсатвен кој нуди можност за  винските љубители, познавачи како и за  тие што стартуваат со конзумација на  вино да пробат и видат вински етикети  може не од цел свет меѓуто од доста, вински региони од светот. Воедно и да добијат базична винска едукација за  винските сорти и региони. Продавницата нуди можност да  пробате на голтка (sip of wine)од сите изложени вина и сами да одлучат што би  сакале да пијат (на чаша) или да си  купат за дома.

WERADIO- Од каде си имате вина ?Вината доаѓаат од различни вински региони – Нов Зеланд, Америка, Шпанија, Португалија,Италија, Франција, Португал, Шпанија, Јужна Африка.

ЈАДРАНКА- Вината доаѓаат од различни вински региони – Нов Зеланд, Америка, Шпанија, Португалија,Италија, Франција,  Португал, Шпанија, Јужна Африка. Имаме вина и регионални Словенија,  Србија и како една мала но добра селекција на вина од мали фамилијарни,  македонски винарии.  Секако дека нудиме и вина од  реномираните македонски винарии како  Камник, Лазар, – мешутоа фокусот е на  вина кои воглавно ги нема во  регуларните маркети, и затоа се  како  уникатна понуда.

WERADIO- Националната платформа е проект кој дава основа за помош, вмрежувања и развој на женското претпримеништво. Каков е вашиот став за тоа, дали сметате дека е потребно и некоја ваша визија.

ЈАДРАНКА- Проектот Национална платформа е одлична можност за поттикнување на жените во бизнис светот, и секоја чест што е создаден и на сите што се вклучени во негова реализација.

WERADIO- Дали имате некои предизвици бидејќи сре жена во т.н.условно машки бизнис?

ЈАДРАНКА- Отворени сме скоро еден месец и  можам да кажам дека сум изненадена од  интерсот на купувачите и колку сакаат
да пробаат нешто ново и различно. И сеуште постои таа поделма на машки и женски иако секојдневно одиме напред кон изедначување на бизнис светот.интерес има, цените се прилагодени на  наши услови и се потрудивме да  направиме понуда која е адеквата на  можностите на нашиот стандард а сепак  е можност за нови инспирации

WERADIO- И за крај за сите кои сакаат да ја посетат вашата винска продавница, каде се наоѓа и кога е отворена?

ЈАДРАНКА Во самиот Центар на градот. Од левата страна на Авто-мото сојузот. Поканата е отворена за сите! Ви благодарам на разговорот.

За гостинката

ЈАДРАНКА КЛАРИЌ-КИМОВСКА

Во приватниот живот уживам да се дружам. Ги сакам моментите поминати опуштено со моето семсјтво кое бескрајно ме подржува. Но сакам дружби и  излегувања со моите другарки, со пријателите, и покрај се, сеуште ги сакам луѓето и важно ми е да сум нив а ако на тоа се додаде  и голтка добро вино, секако и тоа најмногу ме релаксира.

  • https://www.facebook.com/WineBerryMK

    https://www.linkedin.com/in/jadranka-klaric-kimovska-51a818a4/

    https://www.facebook.com/jadranka.klaric.3