Слушајте WERADIO и на:

Google Podcasts
TuneIn Podcasts
Stitcher
Radio Public Podcasts
Castbox Podcasts
iHeartRadio Podcasts

ТРАНСКРИПТ

Добредојдовте во оваа епизода од поткастот за Женско претприемништво!

ИНТЕРВЈУ ЗА РАДИО ПОДКАСТОТ НА НАЦИОНАЛНАТА ПЛАТФРОМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО www.weradio.mk

Ви порачувам да останете со нас и внимателно да ја слушнете денешнава епизода. А во оваа епизода ви ја претставувам

ТАТЈАНА– Ние сме во Битола а оваа радио епизода ја посветуваме на Лотус – Едукативен центар за деца и разговараме со Мелинда Станческа. Од кога посоти овој центар и која е неговата основна функција?

МЕЛИНДА – Работиме со деца од ранливи категории, работилници и училници каде сите беа вклучени. Сите комплетно со инклузија за вклучување на разни проекти. Имавме часови по англиски и работилници, како овие лица кои не знаат да се снајдат во општеството, да заработуваат од хоби.

ТАТЈАНА – Покрај едукација работите и на консултантски услуги. За што се однесува тој дел од вашата професионална работа?

МЕЛИНДА – Тоа се воглавно совети, идеи, мотивации од различни сфери. Работиме со возрасни како да работат со проекти и каде би бил нивниот следен чекор.

ТАТЈАНА – Колку работата со деца е ваш предизвик и какви се деца доаѓаат кај Вас?

МЕЛИНДА- Голем предизвик се децата, предизвик беше пандемијата, имавме онлајн настава ама тешко ни беше отпочеток,не знаевме како да пристапиме како да ги одржуваме часовите.

ТАТЈАНА – Работите и во делот за странски јазици. Какви се програми имате и за кого се наменети?

МЕЛИНДА-Работиме часови за англиси и германски, работиме со деца со училишна програма .имаме и специјализирани курсеви за деца но и за возрасни. Имаме математика, и сега имаме часови за сите предмети, за домашно итн.

ТАТЈАНА– Вие сте дел од Прокетот Мерки за зајакнување на женски бизниси. Колку тој ви помогна и во која насока?

МЕЛИНДА- Проектот Мерки за зајканување на женски бизниси едноставно е тука за сите нас,не насочува и подржува ни ги прошири видиците и да ги видиме новите нешта што ги бара пазарот. Ни отвори нови врати, обуки како сето тоа да с енаправи,како да с ерекламираме ни помага сеуште и се грижи за иднината на бизнисот.

ТАТЈАНА -Дали сметате дека има доволно програми кои го помагаат женското претприемништво?

МЕЛИНДА- Проектите се одлична шанса за нас, запознавањето е одлична можност за почеток на нова соработка. Има програми но треба сеуште и секако подршка меѓу жените.

ТАТЈАНА – Имате ли модел кој посакувате комплетно да го пресликате во вашата работа?

МЕЛИНДА– Убаво е прашањето. Мене ми е предизвик креативноста и слободното изразување. Тоа беше основната функција на Лотус. Имаме можност системот да го доградиме, не само англиски,математика сакаме д аима креативност и децата да поминуваат тука слободното време и да учат и развиваат.

ТАТЈАНА– Како го гледате развојот во следните години на вашиот едукативен центар? Ја спомнавте Робот обуката? Какви ви се плановите можеби во таа насока?

МЕЛИНДА-Пандемијата си го направи своето, приватните училишта се едни од најпогодените, но не с еоткажуваме. Работилницата беше со робот, децата го управуваа и кажуваа што да прават. Имавме идеја да донесеме нешто ново во Битола.Помага да учат но и како да ги решат своите проблеми во иднина, слободно изразување и тоа беше супер искуство.

ТАТЈАНА- Се најубаво Ви посакувам  а ова беше епизодата во која ве запознавме со Мелинда Станческа од Едукативниот центар “Лотус “. во Битола.

 

За гостинката

МЕЛИНДА СТАНЧЕСКА

Децата се голем предизвик за нашата работа, затоа што се менуваат, растат. Имаме деца кои биле минатата година на Велигден да речам а сега веќе се пораснати и не им е интересно да се дел од активностите. Со децата воспоставувам пријателски однос а не чисто авторатитативен. Секако е голем предизвик а нам на тимот тука најголем предизвик досега ни беше учењето на далечина, кој ете со повеќе труд го совладавме.

  • https://www.facebook.com/melinda.stanceska

    https://www.facebook.com/pages/Lootus%20J/659393977464028/