Слушајте WERADIO и на:

Google Podcasts
TuneIn Podcasts
Stitcher
Radio Public Podcasts
Castbox Podcasts
iHeartRadio Podcasts

ТРАНСКРИПТ

Добредојдовте во оваа епизода од поткастот за Женско претприемништво!

ИНТЕРВЈУ ЗА РАДИО ПОДКАСТОТ НА НАЦИОНАЛНАТА ПЛАТФРОМА ЗА ЖЕНСКО ПРЕТПРИЕМНИШТВО www.weradio.mk

Ви порачувам да останете со нас и внимателно да ја слушнете денешнава епизода. А во оваа епизода ви ја претставувам Снежана Лазаревска доктор на науки,  сопственик на  Ласер Мед –Центар за физикална и кинезитерапија.

-Добар ден Снежана  и  добредојдовте во оваа епизода од подкастот на верадиото и се надевам дека убаво се чуствувате кај нас.

ТАТЈАНА – Вие сте специјалист по физикална и кинезитерапија. Колку време работите и што се опфаќа вашиот ангажман и како професионалец и како жена претприемачка на еден ваков центар?

СНЕЖАНА- Моето искуство е веќе 25 годиншно а Ласер мед работи 13 години, како Центар за медицинска рехабилитација, физикална, кинези, мануелна терапија и масажа. Иако науката со приватниот скетор и не е баш компатибилен, сепак кога се сака нешто со многу труд се постигнува.

ТАТЈАНА-Луѓето (мислам скоро секој ) има проблем т.е. потреба од физикална терапија. Модерни професии, модерен начин на живеење. Каков е вашиот однос кон пациентите?

СНЕЖАНА- Физикалната терапија во последно време се повеќе и повеќе е актуелна, од пандемијата наваму е се попотребна, затоа што во тој период дојде до една епидемија од дегенаративни проблеми и потреби од рехабилитација. Физикалната терапија се повеќе ќе има поголемо присуство во секојдневното живеење. Секој пациент е посебна личност а нашата професија е хумана, и ние пристапуваме индивидуално кон секој пациент. Кога ќе побара помош пациентот, не само физичката потреба и болката ние  гледаме и психички и емоционално да го третираме и да му помогнеме.

ТАТЈАНА- Имате стручен тим, професионалци. Како го составивте и кои се вашите приоритети во изборот на тимот? Велите дека изборот е таков за да можете да ја постигнете вашата мисија. Нешто повеќе токму за тимот.

СНЕЖАНА-За да биде успешна рехабилитацијата а и за успехот на компанијата најважен е тимот. При избор на тимот секогаш го гледавме терапевтот како комплетна личност, не само како професионалец. Многу е битно дали ќе се вклучи енергетски во тимот и дали сака да биде дел од тимот и најважно да си ја сака работата. Тоа е првиот пристап при изборот, што се однесува до стручноста најважно е базично високо образование и потоа низ работата се гради како личност.

ТАТЈАНА – Вие сте автор на една книга со наслов “Балнеотерапија со Хумана биоклиматологија“. Што содржи книгата и за кого е наменета?

 СНЕЖАНА- Јас сум автор на многу статии, студии, организатор и учесник на многу смеинари и настани, а за мене е многу важно да се остави нешто како пишан документ од своето долгогодишен искуство. Ова е медицински учебник и е дефицитарна литература. Значајна е за професионалците од сферата на  физикална терапија, но и за другите лекари. Балнеотерапијата  има широка лепеза на влијание. Позитивното влијание на природата и на чинителите  се сестрано опфатени во книгата.

ТАТЈАНА- Во рамки на центарот организирате и курсеви за масажа но и други едукативни форми. Која е главната цел на овој едукативен дел?

СНЕЖАНА-Ласер мед е организатор на бројни курсеви, едукации со светски признати личности  а и понатаму ќе биде организатор на такви курсеви и семинари. Ние сме исто така наставна база на учениците од “Панче Караѓозов“ од физикалната струка а исто време  го подржавме проектот од Влада за практиканство во физикалната терапија. Ласер мед е во функција на идните генерации.

ТАТЈАНА – Каков е вашиот однос кон Проектот на ЦУП Мерки за зајкнување на женски бизниси?

СНЕЖАНА- Со задоволство профатив да сум дел од Проектот. Ние бевме и тоа како погодени како работен процес и многу сум задоволна од соработката. Упатувам голема благодарност на ЦУП и им честитам на големата професионалност.

ТАТЈАНА-Националната Платформа за Женско Претприемништво  е Проект за развој на женско претприемништво. Колку знаете за него и што мислите за потребата на ваков вид на Проекти?

СНЕЖАНА- Јас навистина се радувам за формирање на вакви проекти и самиот наслов кажува сам за себе. Проектов ќе ја исполни паролата “заедно сме посилни и поуспешни“. Заедничката работа и помагање ќе го окрупни и ќе му помогне на женското претрприемништво и на почетниците и на оние кои веќе работат.

ТАТЈАНА-За крај би Ве прашала како планирате Ласер Мед да се развива во следниот период?

СНЕЖАНА-Моменталната пандемиска но и економска состојба во светот, не се позитивни за развој, но Ласер Мед има визија за проширување во голем центар за рехабилитација, кој не само  што ќе спороведува рехабилитација туку и многу ќе работи на превенција, и за младите и за постарите.

ТАТЈАНА – Ви благодарам на гостувањето, само уште една кратка информација за нашите слушателки, каде се наоѓа Центарот Ласер Мед?

СНЕЖАНА- Ласер Мед- центар за физикална и кинези терапија на адреса Методија Шаторов-Шарло број 15, во населба Аеродром.

За нашите слушателки ова беше разговорот со Снежана Лазаревска доктор на науки, специјалист по физикална и кинезитерапија сопственик на Ласер мес Центар за физикална и кинези терапија.

За гостинката

СНЕЖАНА ЛАЗАРЕВСКА

“Кога сте и претприемачка и доктор а воедно и науката ви е составен дел од професионалното ангажирање, секогаш сте во дефицит со слободно време. Работата бара 100 посто присутност но секако мора и да се најде време за рекреација. Сакам природа, сакам да патувам, сакам да запознавам нови места и нови култури- ни одговори Снежана на нашето прашање каде и како ја полни енергијата.